Polityka Unii Europejskiej wobec Chin – uregulowania w zakresie dostawców infrastruktury 5G (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Od kilku lat trwa proces budowy sieci służących do świadczenia usług telekomunikacyjnychw technologii 5G, która będzie wykorzystywana w różnychsektorach najnowszych dziedzin gospodarki, a także stosowana przez strukturypaństwowe. Na świecie infrastrukturę do technologii 5G dostarcza zaledwiekliku producentów: w Europie Nokia i Ericsson, a poza Europą chińskiHuawei i ZTE oraz koreański Samsung. W ostatnich kilku latach kwestiadostarczania sprzętu do budowy infrastruktury 5G pochodzącego z Chin stałasię przedmiotem ożywionej dyskusji pomiędzy USA a Chinami. Ze stronyUSA podnoszone są wątpliwości, czy sprzęt ten zapewnia bezpieczeństwow korzystaniu z usług 5G przez obywateli i podmioty na świecie, w tym w UniiEuropejskiej (UE), z uwagi na możliwy wpływ na ich producentów ze stronychińskiego rządu. Prowadzona między USA i Chinami dyskusja spowodowała,że w UE przyjęto szereg zaleceń w zakresie cyberbezpieczeństwa 5G, w tymCybersecurity of 5G networks EU Toolbox of risk mitigating measures (5G Toolbox).Sformułowano w nich określone zalecenia dotyczące tzw. dostawcówwysokiego ryzyka (HRV). W oparciu o te zalecenia część krajów UE wprowadziłaregulacje krajowe dotyczące HRV. Z uwagi na różne tempo przyjmowaniatych regulacji w poszczególnych krajach UE i odmienny sposób ich wdrażaniai egzekwowania wdrożonych już przepisów formułowane są postulatyprzyjęcia jednolitej regulacji w UE w zakresie HRV, która obowiązywałabywszystkie kraje UE. Artykuł analizuje, czy uzasadnione jest na obecnym etapieprzyjętych uregulowań dotyczących HRV uchwalanie jednolitych unijnychprzepisów w tym zakresie.
Keywords: dosta wcy wysokiego ryzyka, 5G Toolbox, cyberbezpieczeństwo, infrastruktura telekomunikacyjna