Programy inwestycyjne Stanów Zjednoczonych mające na celu utrzymanie przewagi technologicznej nad Chinami (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie pogłębionej analizy wpływuustawy o redukcji inflacji (IRA) na konkurencyjność gospodarki amerykańskieji realizację planów zmierzających do uniezależnienia amerykańskiegoprzemysłu od zagranicy. W artykule podejmuje się krytyczną analizę najważniejszychnarzędzi wsparcia przedsiębiorstw w zakresie energetyki i technologiiprodukcyjnych wprowadzonych ustawą IRA i ocenia się te rozwiązaniaw kontekście przewag technologicznych Stanów Zjednoczonych.
Keywords: polityka przemysłowa, subsydia, zwolnienia podatkowe, konkurencyjność