Dynamika wojny handlowej USA – Chiny: ewolucja i konsekwencje (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Wojna handlowa między Stanami Zjednoczonymi a Chinami, zapoczątkowanaw 2018 r., zdestabilizowała światowy handel i ekonomię. Mimo zawarciatzw. Phase One Agreement w styczniu 2020 r. skutki tej konfrontacji ekonomicznejrozciągają się daleko poza jej bezpośrednie następstwa. Ten artykułdokonuje przeglądu wczesnych konsekwencji wojny handlowej, opierając sięna analizach z dostępnych źródeł, uwzględniając najświeższe wydarzenia orazdane, aby ocenić wpływ konfliktu na globalną gospodarkę. Szczególną uwagępoświęcono ostatnim zmianom w polityce handlowej obu krajów i ich oddziaływaniuna światowe łańcuchy dostaw oraz skutki ekonomiczne, podkreślającdługoterminowe implikacje dla globalnego porządku handlowego i wzrostugospodarczego.
Keywords: wojna handlowa, handel międzynarodowy, cła