Polityka USA wobec Chin podczas prezydentury Donalda Trumpa i Joe Bidena – kontynuacja czy zerwanie? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Niewątpliwie już za prezydentury Baracka Obamy Azja, a w tym Chiny, stałasię kluczowym punktem polityki zagranicznej USA, zaś ogłoszony wówczastzw. Zwrot ku Azji (Pivot to Asia) był tego niezbitym dowodem. Jednak podczasgdy Obama zdawał się jeszcze traktować Chiny jako swego strategicznegopartnera, nie widząc w nich egzystencjalnego zagrożenia, Trump zdecydowaniezmienił to podejście i nadał nowy kierunek amerykańskiej strategiiwobec Chin – odtąd Chiny oficjalnie stały się „strategicznym rywalem”, a celto zahamowanie wzrostu Chin w kluczowych dziedzinach zagrażających bezpieczeństwuUSA i ich globalnej hegemonii. Autor stawia tezę, iż Joe Bidenw większości kontynuuje zdecydowany kurs Trumpa wobec Chin. Analizująci porównując oficjalne dokumenty rządu USA (Amerykańską StrategięBezpieczeństwa z 2020 r. i 2022 r. oraz dwa kluczowe dokumenty/przemowyprezentujące podejście USA do Chin podczas administracji Donalda Trumpai Joe Bidena), autor dochodzi do wniosku, iż obecny prezydent nie tylko kontynuujekurs swego poprzednika, ale dodatkowo go wzmacnia w kilku wybranychdziedzinach, takich jak wysokie technologie czy ziemie rzadkie. Autorpodejmuje również próbę wyjaśnienia przyczyn tej kontynuacji w podejściuUSA do Chin.
Keywords: USA, polityka zagraniczna USA, „Zwrot ku Azji”, Joe Biden, Donald Trump, Chiny, Amerykańska Strategia Bezpieczeństwa