Oddziaływanie zagranicznych inwestycji bezpośrednich na gospodarkę państwa przyjmującego ZIB na przykładzie Chin – przegląd badań (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Celem artykułu jest przegląd badań na temat oddziaływania zagranicznych inwestycji bezpośrednich na gospodarkę państwa przyjmującego ZIB wraz z identyfikacją głównych obszarów badań. Przykład Chin jako państwa przyjmującego ZIB jest interesującyze względu na znaczenie zagranicznych inwestycji bezpośrednich w rozwoju gospodarki tego państwa od czasu wdrożenia polityki reform i otwarcia do dziś. Chiny stały się największym odbiorcą ZIB wśród państw rozwijających się i drugim największym odbiorcą ZIB na świecie po USA. Analizie poddano wyselekcjonowane publikacje naukowe z lat 2000-2023 dotyczące wpływu ZIB na gospodarkę państwa przyjmującego te inwestycje. Ich przegląd i analiza pozwoliły również na identyfikację głównych obszarów badań. Różnice w metodach pomiaru, modelach, wielkości prób badawczych, zakresu czasowego badań, typach państw objętych badaniami i wynikające z nich uogólnienia to główne ograniczenia. Niemniej, przegląd ten ma wartość, głównie dla badaczy problematyki dla pogłębiania badań nad wybranymi obszarami oddziaływania zagranicznych inwestycji bezpośrednich na gospodarkę kraju przyjmującego ZIB. Wnioski mogą także pomóc władzom krajów przyjmujących w określeniu polityki ZIB, która pozwoli wykorzystać pozytywne lub zmniejszyć negatywne skutki ZIB dla kraju przyjmującego.
Keywords: zagraniczne inwestycje bezpośrednie, ZIB, przepływ kapitału, gospodarka, państwo przyjmujące ZIB, Chiny