Analiza politologiczna teorii polityki zdrowotnej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
„Analiza politologiczna teorii polityki zdrowotnej” to artykuł, który eksploruje różne teorie polityki zdrowotnej i ich znaczenie dla procesów podejmowania decyzji w dziedzinie zdrowia publicznego. Podkreślono różnorodność teorii, takich jak teoria interesów, teoria instytucjonalna, teoria agenda-setting, teoria systemów politycznych i teoria władzy i konfliktu, oraz przeanalizowano, jak każda z nich pomaga zrozumieć politykę zdrowotną. Zwrócono również uwagę na rolę grup nacisku i organizacji społecznych w kształtowaniu polityki zdrowotnej, a także wpływ struktur instytucjonalnych na procesy decyzyjne.
Keywords: analiza politologiczna, teorie polityki zdrowotnej, procesy podejmowania decyzji, interesy grup, struktury instytucjonalne, agenda-setting, systemy polityczne, władza i konflikt, zdrowie publiczne