Wspólna Polityka Bezpieczeństawa i Obrony Unii Europejskiej w latach 2016-2023: sukcesy i porażki (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Celem artykułu jest analiza reform Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony(WPBiO) Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem nowej strategii bezpieczeństwazewnętrznego UE przyjętej w 2016 roku oraz jej ewolucja, osiągnięciai niepowodzenia w latach 2016-2023. Ponadto zostanie tutaj ukazane stanowisko UniiEuropejskiej wobec agresji Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 roku i jej wpływ na ewolucjęi reformy WPBiO oraz niezbędne zmiany w unijnej polityce zagranicznej i strategiina rzecz bezpieczeństwa Europy. Tezą główną jest tutaj konstatacja, że dotychczasowereformy WSBiO Unii Europejskiej miały charakter defensywny i w związku z obecnąsytuacją międzynarodową powinna ona ulec radykalnej zmianie. M. in unijna politykasoft power powinna zostać uzupełniona o działania typu hart power. Zmianie ulecpowinien też proces podejmowania decyzji w sprawach dotyczących polityki zagraniczneji bezpieczeństwa UE, a zwłaszcza pilnej reformy wymaga stosowanie unijnegoweta. Nie będzie to łatwe do zrealizowania, ale jest konieczne, aby Unia Europejskamogła szybko i skutecznie reagować na pojawiające się zagrożenia dla bezpieczeństwajej członków i pokoju w Europie.
Keywords: Unia Europejska, reformy, WPBiO, cele, zadania, sukcesy, porażki