Legalna i nielegalna emigracja w powojennej (Zachodniej) Europie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2023)
Migracja jest zjawiskiem naturalnym i tak starym jak sam gatunek ludzki. Jest to sytuacja wymagająca, a nawet bolesna dla migrantów, ale prowadzi także do wymiany doświadczeń między różnymi narodami, co przyczynia się do poprawy naszego życia i przyjęcia lepszych praw i instytucji. Obecnie Zachód w ogóle, a Europa w szczególności doświadcza nowego zjawiska nielegalnej imigracji, nad którym sprawuje coraz mniejszą kontrolę. Traktowanie go z jednej strony jako nowego prawa człowieka, a z drugiej unikanie przez władze państwowe konfrontacji z rzeczywistością może prowadzić do opłakanych konsekwencji, tj. skutkować nową „wędrówką ludów”, podobną do tej, która miała miejsce w późnej starożytności i która zniszczyła zachodnie imperium rzymskie.
Keywords: migracje, multikulturalizm, liberalizm, asymilacja, społeczna mobilność, recesja, nacjonalizm, cywilizacja zachodnia