(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Artykuł analizuje wyzwania i zagrożenia bezpieczeństwa wewnętrznego Niemiec związane z migracją i imigracją, a także działania podejmowane przez rząd niemiecki w odpowiedzi na te wyzwania. W ostatnich latach Niemcy, będące jednym z głównych krajów docelowych dla migrantów z regionów objętych konfliktami i kryzysami gospodarczymi, stanęły przed rosnącymi wyzwaniami z zakresu ochrony granic, zarządzania kryzysowego oraz integracji społecznej. Celem artykułu jest wieloaspektowa analiza problematyki migracji i imigracji z perspektywy bezpieczeństwa, przy uwzględnieniu zarówno aspektów społeczno‑gospodarczych, jak i geopolitycznych, z jakimi mierzy się współczesna Europa. W ramach pracy dokonano szczegółowej analizy literatury naukowej, dokumentów rządowych, raportów publicznych oraz danych statystycznych, aby przedstawić szerokie spektrum zagadnień i wyzwań dotyczących migracji. W artykule omówiono główne kierunki niemieckiej polityki migracyjnej, środki prewencyjne i strategie integracyjne, a także działania podejmowane w zakresie współpracy międzynarodowej i w ramach Unii Europejskiej. Ponadto zastosowano metodę studium przypadku, aby zilustrować specyficzne sytuacje, które wywołały szczególną reakcję społeczną i rządową, oraz ocenić efektywność polityk wdrażanych w Niemczech. Rezultaty badań wskazują, że migracja jest dla Niemiec źródłem zarówno możliwości gospodarczych, jak i zagrożeń, które mogą przejawiać się poprzez wzrost napięć społecznych, ryzyko radykalizacji oraz wzrost przestępczości. Skuteczne działania integracyjne i współpraca na poziomie europejskim są kluczowe dla minimalizacji negatywnych skutków migracji oraz wspierania stabilności społecznej. W zakończeniu artykułu przedstawiono rekomendacje, które mogą wesprzeć Niemcy w dalszym rozwijaniu polityki migracyjnej, stanowiącej wzór dla innych państw, w tym Polski. Adaptacja tych rozwiązań może przynieść istotne korzyści także na poziomie krajowym.