(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Główną ramę teoretyczną niniejszej pracy stanowi teoria perspektywy autorstwa Kahnemana i Tversky’ego73. Zgodnie z jej założeniami decyzje dotyczące zasobów ekonomicznych są zależne od tego, czy skutki danej decyzji postrzegane są przez pryzmat zysków, czy też przez pryzmat strat względem punktu odniesienia, z którym decydent porównuje możliwe wyniki końcowe. W badaniu (N = 344) eksplorowany był wpływ obecności rywala, jako elementu sytuacyjnego kontekstu decyzyjnego, na skłonność do angażowania własnych zasobów poznawczych. Badanie było oparte na paradygmacie dyskontowania (ocena subiektywnej wartości (1) nagrody pewnej, ale odroczonej w czasie lub (2) dostępnej natychmiast, ale dostępnej z określonym prawdopodobieństwem). Analiza wykazała wpływ obecności rywala na skłonność do angażowania własnych zasobów. Efekt ten był moderowany zarówno przez płeć decydenta i jej interakcję z płcią rywala, jak i przez pewność wygranej wynikającą z kontekstu zadania – dyskontowanie prawdopodobieństwem vs. dyskontowanie odroczeniem.