(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Celem artykułu jest zademonstrowanie możliwości badania niektórych aspektów ekonomicznych turystyki w świetle rachunku produktywności KLEMS z obszaru rachunkowości wzrostu gospodarczego. W części teoretycznej wskazuje się na szczególne znaczenie rezydualnie obliczanej produktywności MFP dla wzrostu gospodarczego na poziomie sektorów i branż gospodarki, obok podstawowych czynników produkcji. Zademonstrowano wyniki obliczeń i dokonano ich wstępnej interpretacji, dzięki temu wykazano skuteczność rachunku produktywności KLEMS w analizie ekonomicznej na poziomie sektorowym na przykładzie sekcji I według PKD 2007.