(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Program Partnerstwa Wschodniego jest jednym z głównych instrumentów polityki zagranicznej UE regulującym stosunki z krajami trzecimi. Program obejmuje sześć państw Europy Wschodniej i Kaukazu Południowego – Armenię, Azerbejdżan, Białoruś, Gruzję, Mołdawię i Ukrainę. Inicjatywa ta przyczynia się do intensyfikacji stosunków politycznych i gospodarczych pomiędzy Unią Europejską a wymienionymi krajami. Program ten koncentruje się m.in. na zrównoważonym rozwoju, praworządności, cyfrowej transformacji gospodarki i „kształtowaniu zielonej gospodarki”. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano nowy instrument przeznaczony dla polityki zagranicznej UE, jakim jest instrument „Globalna Europa/Instrument Sąsiedztwa, Rozwoju i Współpracy Międzynarodowej (NDICI)”. Plany i programy nakreślone w instrumencie Global Europe są w pełni zgodne z polityką Partnerstwa Wschodniego Unii Europejskiej na okres po 2020 roku.