(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule autor rozważa pozycję Bałkanów Zachodnich w polityce Unii Europejskiej, zastanawiając się nad kierunkami jej rozwoju, jednocześnie prezentując i analizując metody jej realizacji, zamierzone i osiągane cele. Równocześnie podejmuje próbę zaprezentowania podejścia społeczności poszczególnych państw tegoż regionu do Unii Europejskiej, podkreślając szczególny aspekt rozwoju funkcjonalnej współpracy regionalnej.