(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem publikacji jest analiza i ocena zmian, jakie dokonywały się w polskim transporcie od początku lat 90. Zmiany objęły branżę transportową w obszarze struktury podmiotowej i własnościowej, prowadząc do wzrostu liczby podmiotów we wszystkich gałęziach transportu i rozwoju sektora prywatnego. Dotyczyły również roli transportu w polskiej gospodarce oraz struktury towarowej przewozów. Z powodu słabszej niż innych branż dynamiki rozwoju, a także zmiany struktury wielkości podmiotów zmniejszała się liczba pracujących w transporcie, osłabła również jego pozycja mierzona udziałem w WDB. Proces integracji i związana z nim liberalizacja rynku przewozów, wbrew przewidywaniom, nie osłabiły dynamizmu polskich przedsiębiorstw przewozowych, szczególnie działających w transporcie samochodowym. Transport samochodowy stał się najważniejszą gałęzią branży realizując ponad 70% przewozów ładunków. Przewoźnicy samochodowi najlepiej wykorzystali też możliwości wynikające z uczestnictwa w jednolitym rynku UE.