(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Koniec epoki komunizmu w Polsce zainicjował okres głębokich przemian systemowych, które doprowadziły do ukonstytuowania się demokracji oraz wprowadzenia gospodarki rynkowej. Transformacja systemu ekonomicznego oznaczała gruntowną reformę polskiej gospodarki poprzez zastąpienie centralnego planowania mechanizmami wolnorynkowymi. Spowodowało to zmiany nie tylko w sferze produkcji, czy w zakresie podziału dóbr, ale także w wielu obszarach sfery społecznej. W niniejszym artykule został przedstawiony wpływ transformacji ekonomicznej w Polsce na sferę społeczną po roku 1989. Jako metodę badawczą użyto analizę teoretyczną wybranych publikacji oraz źródeł internetowych. W pierwszej części opracowania Autor ukazuje genezę polskich przemian systemowych rozpoczętych pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku. Następnie scharakteryzowane zostały główne obszary przemian ekonomicznych. Natomiast w końcowej części opracowania dokonana została analiza przemian społecznych wynikających z przeprowadzanych reform gospodarczych.