(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule omówiono stosunki turecko-rosyjskie w kontekście zmian, jakie zachodziły w systemie międzynarodowym po II wojnie światowej. W pierwszych latach powojennych były one nacechowane wrogością, która odzwierciedlała zimnowojenną konfrontację. Po upadku żelaznej kurtyny wraz ze zmieniającą się geopolityką regionu euroazjatyckiego interesy Turcji i Rosji stawały się w wielu obszarach polityki międzynarodowej coraz bardziej zbieżne. Dziś, choć nie pozbawione kwestii spornych, relacje Ankary z Moskwą, zwłaszcza w obszarze gospodarczym, utrzymują się na bardzo wysokim poziomie.