(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie korzyści i zalet produktów bakowych dostępnych dla klienta detalicznego. Autor artykułu próbuje udowodnić, iż ostatnie dwa lata kryzysu, których powodem były nadużycia pracowników instytucji finansowych, wywołały również brak otwartości klientów na innowacyjne produkty finansowe. Pozytywnym aspektem danej kwestii jest coraz bliższa perspektywa końca kryzysu i nadzieja, że złe doświadczenia przerodzą się w większą ostrożność i chęć chłonięcia wiedzy. Artykuł opracowano na podstawie powszechnie dostępnej literatury krajowej, poruszającej tematykę bankowości w Polsce, oraz dwóch źródeł zagranicznych dotyczących tematyki inwestycyjnej. Bardzo ważnym aspektem okazało się również wykorzystanie źródeł internetowych oraz praktycznej wiedzy autora artykułu; dzięki temu możliwe było ukazanie najświeższych trendów panujących w polskiej bankowości.