(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule opisano wybrane zjawiska gospodarcze występujące w systemie europejskim, tj. układzie instytucji narodowych i unijnych w Europie. W szczególności analizowano uwarunkowania systemu wspólnej waluty. Przedstawiono najważniejsze dysfunkcje instytucjonalne, które obniżają możliwości skutecznego zarządzania gospodarką. Ponadto skutkują deficytem demokratycznym zarówno w Unii, jak i w państwach członkowskich, co dodatkowo osłabia skuteczność zarządzania.