(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Artykuł przybliża problem stacjonowania w Polsce w latach 1944–1993 Armii Czerwonej, skupiając się na roli Sejmu w procesie jej wycofania. W pierwszej części pokrótce omówiono historię pobytu wojsk radzieckich poprzez stopniową ewolucję systemu komendantur wojennych do utworzenia Północnej Grupy Wojsk. Zasygnalizowano także podstawy prawne czasowego pobytu wojsk sowieckich w Polsce, czyli umowę z 1956 r. wraz z dodatkowymi porozumieniami. W części pierwszej artykułu poruszono ponadto kwestie gospodarcze związane ze stacjonowaniem wojsk radzieckich w Polsce. Druga część artykułu została poświęcona negocjacjom międzyrządowym w sprawie wycofania PGW z Polski, ze wskazaniem na różnice w stanowiskach obu stron. W części trzeciej szczegółowo omówiono problem wyprowadzenia wojsk radzieckich na forum Sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych i Obrony Narodowej oraz w obradach plenarnych Sejmu RP.