(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Celem artykułu jest usystematyzowanie dyskusji dotyczącej tureckiego członkostwa w UE. Autor artykułu przedstawia trudną historyczną drogę Turcji do UE rozpoczynającą się w latach 50. XX wieku, kiedy to państwo tureckie dołączyło do struktur sojuszu północnoatlantyckiego, a na rozpoczętych w 2005 r. negocjacjach akcesyjnych kończąc. Przedmiotem analizy jest także odpowiedź na pytanie o europejskie korzenie Turcji. Autor porusza kwestie położenia terytorialnego Turcji, gdyż literatura przedmiotu w wielu momentach nie jest w stanie jednoznacznie określić, czy Turcja leży w Europie czy też nie. Zastanawia się także, czy brak chrześcijaństwa jako głównej religii w Turcji jest przeszkodą w procesie integracji europejskiej i jak europejczycy zareagują na większą emigrację ludności muzułmańskiej. W kwestii członkostwa Turcji w UE ważnym problemem są polityczne skutki takiej akcesji. Autor artykułu wysuwa tezę, że włączenie Turcji do UE zasadniczo wzmocni siłę dużych państw w procedurze głosowania w Radzie Unii Europejskiej. Jednak z drugiej strony Turcja będzie dużym obciążeniem dla unijnego budżetu, gdyż potrzebuje wielu reform. W artykule poruszono także kwestie zastąpienia pełnego członkostwa konstrukcją uprzywilejowanego członkostwa, na które Turcja nie zamierza się zgodzić, a także zaangażowanie Polski w procesie akcesyjnym Turcji. Dyskusja dotycząca uzyskania członkostwa przez Turcję będzie toczyła się jeszcze przez wiele lat. Różnice państw członkowskich w podejściu do członkostwa Ankary w UE mogą okazać się barierą nie do pokonania.