(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Artykuł stanowi fragment szerszych badań prowadzonych na temat Europejskiej Polityki Sąsiedztwa, będąc jednocześnie próbą udzielenia odpowiedzi na pytanie o jej znaczenie i wymiar we Wspólnej Polityce Zagranicznej i Bezpieczeństwa oraz Wspólnej Polityce Zagranicznej i Obrony. Wątkiem przewodnim jest przeanalizowanie tezy, iż EPS jest przejawem istnienia unijnej geopolityki, i zestawienia jej z twierdzeniem, że stanowi ona tylko realizowane ad hoc działania obejmujące z racji potrzeby poszerzania strefy unijnego bezpieczeństwa, państwa sąsiadujące z Unią Europejską.