(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Opracowanie sporządzono na podstawie badań empirycznych, mających na celu określenie oddziaływania eksportu na PKB w Polsce i w Niemczech, na tle Unii Europejskiej w latach 1991–2007. Zjawisko to badano za pomocą relacji PKB do eksportu (wszystkie dane w euro, w cenach bieżących) w poszczególnych latach, traktując ten wskaźnik jako rodzaj mnożnika wynikowego. Stwierdzono, że we wszystkich badanych krajach w całym okresie dochodotwórcze oddziaływanie eksportu wykazuje stałą tendencję malejącą. Przyjęto, że jest to skutek występowania szarej strefy obejmującej zwiększające się przyrosty PKB, nierejestrowane w oficjalnych statystykach. Zauważono jednak, iż w latach 2003 do 2007 zaczął się silniejszy spadek badanego wskaźnika w całej Unii. W Polsce i Niemczech spadek ten ma postać uskoku linii trendu, co wskazuje na nałożenie się nowego czynnika, mocniej obniżającego dochodotwórcze oddziaływanie eksportu. Wysunięto hipotezę, iż w tych latach nasiliło się zjawisko internalizacji, czyli nieoficjalnego transferowania zysków za granicę przez korporacje transnarodowe, głównie w formie cen transferowych, powodujących przekształcanie części dochodów w koszty, a w rezultacie obniżanie PKB.