(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Celem artykułu jest odpowiedź na kilka ważnych pytań, a mianowicie: czego dotyczy zróżnicowanie w szkolnictwie wyższym? Jakie są związki między zróżnicowaniem i rankingami uniwersytetów – czy i jakie wymiary zróżnicowania szkolnictwa wyższego sprzyjają osiąganiu wysokiej pozycji w rankingu? Jaką rolę w utrzymaniu lub podwyższeniu pozycji rankingowej pełni konkurencja z jednej, a polityka rządu z drugiej strony? Jakie inne warunki funkcjonowania uniwersytetów mają znaczenie dla zróżnicowania oraz podwyższania produktywności i jakości naukowej? I co również istotne: w jakich warunkach funkcjonują polskie uczelnie i co należy zrobić, aby podwyższyć ich pozycję w globalnych rankingach, zapewniając utrzymanie zróżnicowania? Odpowiedzi na wymienione pytania są tutaj zaskakujące i mają duże znaczenie utylitarne.