(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Terroryzm to uciekanie się przez różne organizacje polityczne, międzynarodowe i społeczno-religijne do stosowania przemocy, wywoływania poczucia zagrożenia, strachu i nienawiści. To specyficzna forma walki politycznej. Towarzyszy ludzkości od zarania dziejów, wywołując poczucie permanentnego zagrożenia wśród państw i narodów całego świata. Celem artykułu jest próba pokazania terroryzmu jako zagrożenia dla współczesnych stosunków międzynarodowych i kształtującego się nowego ładu międzynarodowego. Autor próbuje ukazać specyfikę współczesnego terroryzmu i jego źródła oraz odpowiedzieć na pytanie, czym różni się terroryzm od walki narodowowyzwoleńczej. Pokazuje, że współczesny terroryzm jest syntezą wszystkiego, co najgorsze w życiu każdego człowieka, czyli: strachu, agresji, manipulacji, zmuszania ludzi i instytucji do postępowania wbrew ich woli oraz naruszania podstawowych praw człowieka. Jest bronią słabych, starających się jednak uderzać boleśnie i spektakularnie, ponieważ sami nie są w stanie stworzyć rzeczywistego zagrożenia na większą skalę. Tezą główną artykułu jest stwierdzenie, że terroryzm międzynarodowy, który nasila się począwszy od XXI w., stanowi jedno z największych zagrożeń dla współczesnego świata. Artykuł przygotowano na podstawie bogatej literatury przedmiotu, dokumentów publikowanych, źródeł prasowych i internetowych, a jego zadaniem jest uzmysłowienie czytelnikowi, zwłaszcza politykom, że zagrożenie terrorystyczne wciąż istnieje, nie minęło, że jest tylko kwestią czasu, kiedy terroryści znowu dadzą o sobie znać, uderzając boleśnie tam, gdzie nikt się tego nie spodziewa.