(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Jedną z kluczowych dyskusji politycznych toczonych obecnie w Republice Federalnej Niemiec (RFN) jest ta o sytuacji muzułmańskich imigrantów w Niemczech, pochodzących w większości z Turcji. Łączy się ona z drugą, równie istotną, o celowości poszerzenia Unii Europejskiej o Turcję. Polityka niemiecka wobec przystąpienia Turcji do UE znajduje się w trudnym punkcie. Przytłaczająca większość obecnej koalicji rządzącej w RFN jest przystąpieniu niechętna. Jedynie minister spraw zagranicznych Guido Westerwelle starał się zajmować elastyczniejsze stanowisko, ale obecnie stracił polityczne znaczenie. Otwarte pozostaje pytanie, jakiej zmianie ulegnie ta polityka, jeżeli – co bardzo prawdopodobne – po wyborach 2012 dojdzie do zmiany koalicji rządzącej. W społeczeństwie dominują nastroje niechętne wobec Turcji, a widać to silnie w obecnie opozycyjnej SPD. Wątpliwe jest zatem, czy socjaldemokracja forsować będzie rozwiązanie odrzucane przez około 2/3 społeczeństwa i dzielące także jej członków.