(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie tematyki związanej z gazem łupkowym na terenie Polski – korzyściami i zagrożeniami płynącymi z wydobycia, jak i również głosami poparcia i sprzeciwu, które padają z ust polityków lub działaczy społecznych w ramach dyskusji o eksploatacji. Metoda zastosowana w artykule to studium przypadku. Taka forma analizy daje możliwość ukazania różnych stanowisk (zarówno podmiotów krajowych jak i zagranicznych) związanych z wydobyciem „łupków”. Celem studium niniejszego przypadku jest nie tylko pokazanie koncepcji wartych wdrożenia, lecz także potencjalnych błędów, których należy unikać. Case study gazu łupkowego pozwala na wyciągnięcie wniosków co do przyczyn i rezultatów procesu oraz ukazuje uwarunkowania, polityczne, gospodarcze, techniczne i społeczne związane z gazem łupkowym. Wynikiem pracy analizowanego tematu jest stworzenie krótkiego opisu przebiegu prac nad „łupkami” oraz odpowiedź na pytanie, czy warto je wydobywać. Wnioski, które zostały wyciągnięte po badaniach dotyczących opisywanej tematyki, świadczą o tym, że gaz łupkowy stwarza perspektywę uniezależnienia się od zagranicznych dostaw surowców energetycznych.