(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
W artykule i przedstawiono podstawowe uwarunkowania i wnioski pierwszego w dziejach Polski Strategicznego Przeglądu Bezpieczeństwa Narodowego, którego treścią było poszukiwanie odpowiedzi na pytania dotyczące stanu całościowego bezpieczeństwa narodowego Polski, sformułowania prognozy zmian jego warunków w perspektywie 20 lat oraz wynikających z nich strategicznych kierunków kształtowania bezpieczeństwa Polski. Strategiczny Przegląd Bezpieczeństwa Narodowego był przedsięwzięciem pionierskim. Zapoczątkował nową jakość w kształtowaniu polskiej kultury strategicznej, wywołał duże zainteresowanie w kraju i za granicą. Jego sukcesem jest uruchomienie szerokiej debaty o bezpieczeństwie. Sukces ten będzie pełny, jeżeli efektem końcowym przeglądu będą działania transformacyjne zmierzające do stworzenia zintegrowanego systemu bezpieczeństwa narodowego.