(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Celem artykułu jest analiza uwarunkowań prawnoinstytucjonalnych współczesnej polskiej polityki zagranicznej. Zawartość merytoryczna tekstu została podzielona na cztery części. Po wprowadzeniu otwierającym artykuł autor w kolejnej części dokonuje analizy instytucji odpowiedzialnych za kreowanie i realizację polityki zagranicznej Polski. Część trzecia odnosi się do istoty polskiej polityki zagranicznej w warunkach koabitacji. Artykuł zamyka podsumowanie, w którym autor wskazuje, że istniejące w polskiej polityce zagranicznej problemy są wynikiem zarówno nieprecyzyjnych przepisów Konstytucji RP z 1997 roku, jak i czynników osobowościowych i politycznych najważniejszych osób w państwie.