(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Artykuł przedstawia działalność polskich funduszy emerytalnych. Największe znaczenie mają otwarte fundusze emerytalne (OFE); są one jednym z najważniejszych czynników rozwoju gospodarczego w Polsce. Ich rola uwidacznia się przede wszystkim na rynku kapitałowym. Przynależność do tych funduszy ma charakter obligatoryjny. Rosnąca ich wielkość i dokonywane przez nie masowe operacje finansowe sprawiają, że od funduszy emerytalnych już obecnie zależy w znacznej mierze powodzenie prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych, sytuacja na giełdzie i koszt emisji obligacji skarbowych. Dotychczas dużo mniejszą rolę odgrywają natomiast dobrowolne fundusze emerytalne; ich znaczenie będzie niewątpliwie rosło w przyszłości.