(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Wysoka stopa bezrobia jest problemem, na który napotyka nie tylko gospodarka Polski, lecz także większość krajów Unii Europejskiej. Z tego względu ważne wydaje się zagadnienie działania mechanizmów dostosowawczych rynku pracy oraz sposobów obniżania stopy bezrobocia, gdy te mechanizmy zawodzą. W artykule poruszono kwestie działania mechanizmów dostosowawczych w warunkach elastycznych i nieelastycznych płac, a także przeanalizowano – na bazie teorii oraz przykładów z współczesnych gospodarek – przyczyny zawodzenia mechanizmów dostosowawczych na rynku pracy. Następnie za pomocą danych z Eurostatu i prostej analizy regresji dokonano oceny sytuacji na rynku pracy w Polsce. W podsumowaniu zamieszczono konkluzje na temat kierunków radzenia sobie z problemem bezrobocia w Polsce, z położeniem głównego nacisku na czynniki strukturalne.