(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Pojęcie mocarstwowości w nauce o stosunkach międzynarodowych wywodzi się z realistycznego paradygmatu opierającego się na koncepcji siły (power) jako fundamentu stosunków międzynarodowych. Analiza oparta jedynie na tym paradygmacie zdaje się zawężać rzeczywistą przestrzeń badawczą. Przedstawienie zagadnienia mocarstwowości państw ujętej w kategoriach ekonomicznych może stanowić ciekawą propozycję w analizie procesów zmian i tendencji rozwojowych w stosunkach międzynarodowych. Jako wielodyscyplinarny instrument badań pozwala na integralne ujmowanie problematyki procesów ekonomicznych i politycznych. Artykuł podejmuje próbę analizy historycznego typu mocarstwowości ekonomicznej. Empirycznego, cennego materiału badawczego dostarczyły historie Kartaginy, Wenecji oraz Anglii. Wyniki badań służyć mogą jako instrument do objaśniania współczesnych zjawisk i mechanizmów zachodzących w środowisku międzynarodowym.