(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Europejski Bank Centralny (EBC) jest bodaj jedyną instytucją technokratyczną Unii Europejskiej, która zyskuje w kryzysie znaczącą władzę. Jest także uznawana za instytucję, która skutecznie stabilizuje sytuację kryzysową w strefie euro. Celem artykułu jest wyjaśnienie fenomenu tego banku w okresie kryzysu. Przede wszystkim zostanie udzielona odpowiedź na pytanie, czy działania EBC są odpowiednio legitymizowane. Czy sytuacja kryzysu upoważnia do wykraczania poza mandat traktatowy? Czy EBC w istocie jest skuteczny, a więc poprawia swoją ‘legitymację utylitarną’? Czy pozostaje instytucją wiarygodną, w tym niezależną od wpływów politycznych największych państw? Ponadto zostaną przedstawione reperkusje ustrojowe działań Banku dla formowania ‘quasi-federacji technokratycznej’, poddanej silnym nieformalnym wpływom największych państw członkowskich.