(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Polityka podatkowa urzeczywistnia się poprzez obowiązujący na terenie danego kraju system podatkowy. Konstrukcja podatków, które go tworzą, w różnym stopniu umożliwia jej realizację. Celem artykułu jest przedstawienie, jak wybrane elementy konstrukcji podatku mogą być wykorzystane w tym zakresie przez ustawodawcę. Przedmiotem analizy jest podatek dochodowy od osób fizycznych. Jest on bowiem konstrukcją najbardziej podatną na uwzględnianie w niej postulatów służących realizacji założonych celów fiskalnych oraz społeczno-gospodarczych. Mogą tu mieć zastosowanie wszystkie elementy konstrukcji, jednakże na niektóre z nich ustawodawca kładzie największy nacisk. Takimi elementami jest zakres przedmiotowy podatku, system preferencji podatkowych, jak również wysokość obowiązujących stawek. Jeżeli chodzi o zakres podmiotowy, ustawodawca stara się nim objąć jak największą liczbę jednostek, tak aby baza podatku była dostatecznie duża. Podkreślenia wymaga również fakt, że jedną z najważniejszych funkcji podatku dochodowego jest regulacja dochodu i majątku podatnika, a rozwiązania stosowane przy jego konstruowaniu niewątpliwie mają wpływ na stan finansów publicznych, poziom fiskalizmu czy funkcjonowanie danej gospodarki.