(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Od 1 lipca 2013 roku Republika Litewska obejmie swoje pierwsze przewodnictwo w Radzie Unii Europejskiej. Litwa będzie funkcjonowała w trzeciej od wejścia w życie Traktatu Lizbońskiego trio-prezydencji. Będzie to również prezydencja piątego państwa członkowskiego, które przystąpiło w 2004 roku do UE. Przedmiot półrocznych badań, których wyniki prezentujemy w tym opracowaniu, stanowiły przygotowania Litwy do sprawowania jej pierwszego przewodnictwa w Radzie. Kierunek badań wytyczały pytania badawcze: jaki wpływ na litewską prezydencję będą miały zmiany wprowadzane do systemu instytucjonalnego UE na podstawie Traktatu z Lizbony, ale również praktyka poprzednich prezydencji? W jaki sposób przygotowania do prezydencji wpłyną na europeizację litewskiej administracji i system koordynacji polityki europejskiej? W jaki sposób rząd Litwy informuje o zbliżającej się prezydencji? Czy między Polską a Litwą dochodzi do spotkań roboczych, których celem jest wymiana dobrych praktyk? Jak mogą się kształtować priorytety litewskiej prezydencji? Co może mieć na nie wpływ? Ponadto postawiliśmy pytania dotyczące priorytetów, a mianowicie: w jakim stopniu Litwa może korzystać z okazji prezydencji w Radzie, aby promować i realizować własne interesy na szczeblu unijnym? Jak będą się przedstawiały relacje między interesami unijnymi i interesami narodowymi? Z jakimi państwami Litwa będzie współpracowała przy realizacji priorytetów, ze szczególnym uwzględnieniem państw z regionu Morza Bałtyckiego? Czy ze względu na dotychczasowe przygotowania do prezydencji w Radzie, można przewidywać, że będzie to prezydencja wiarygodna, skuteczna i efektywna?