(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Ḡarar jest jednym z najmniej znanych i najtrudniejszych do zrozumienia terminów bankowości muzułmańskiej. Próby stworzenia jego powszechnie uznawanej definicji podejmowali zarówno uczeni muzułmańscy okresu klasycznego, jak i współcześni badacze tematu. Do tej pory nikomu nie udało się jednak zdefiniować ḡarar w zadowalający dla wszystkich sposób. Najczęściej spotykanym tłumaczeniem terminu jest „ryzyko”. W niniejszej pracy dowodzę jednak, że jest to tłumaczenie nieprawidłowe i mylące. Opierając się na dwóch najważniejszych źródłach prawa w Islamie Koranie i Sunnie Proroka, oraz klasycznych i współczesnych pismach uczonych muzułmańskich i świeckich, omawiam najbardziej znane definicje tego terminu oraz społeczno- historyczny kontekst, w jakim zakaz ḡarar się pojawił. Podejmuję także próbę stworzenia definicji szerszej, pozwalającej na lepsze zrozumienie istoty ḡarar i przyczyn jego zakazu.