(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Zagadnienia związane z polityką konkurencji stanowią jeden z centralnych aspektów teorii ordoliberalizmu i koncepcji społecznej gospodarki rynkowej. Ordoliberałowie w odróżnieniu od innych neoliberałów wyrażali pogląd, że wolna konkurencja, pozbawiona kontroli państwowej, stanowi zagrożenie dla wolnorynkowego systemu gospodarczego. Celem niniejszego artykułu jest analiza komparatystyczna współczesnej polskiej i niemieckiej polityki konkurencji w świetle teorii ordoliberalizmu i koncepcji społecznej gospodarki rynkowej. Pierwsza część artykułu jest poświęcona zagadnieniom teoretycznym niezbędnym do przeprowadzenia przez autora w dalszej części pracy analizy porównawczej polityki konkurencji w obydwu państwach.