(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Liberałowie wywarli istotny wpływ na integrację Europy. Oddziaływanie to mieli zarówno politycy utożsamiani z liberalizmem, jak i organizacje liberalne, które wykazywały duże zainteresowanie dziedziną integracji kontynentu. Istniało tutaj sprzężenie zwrotne – różne międzywojenne koncepcje zjednoczenia kontynentu nie pozostały również bez znaczenia dla programów liberalnych i prób tworzenia dialogu transeuropejskiego partii politycznych. Artykuł dotyczy międzynarodowego ruchu liberalnego, który był zaangażowany w politykę europejską od początku swojego istnienia. Od końca lat 40. Międzynarodówka Liberalna wydawała dokumenty świadczące o wpływie liberałów na integrację kontynentu. Liberałowie zwracali uwagę na demokratyzację Unii, instytucje europejskie oraz udział obywateli w procesie decyzyjnym. Na znaczenie liberalnej polityki może również wskazywać udział polityków partii wolnościowych w rządach krajów członkowskich, w których – mimo zmiennych losów wyborczych – zajmowali kluczowe stanowiska ministerialne.