(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
W kwietniu 2013 roku Parlament Europejski przyjął nowe wytyczne w zakresie dopuszczenia banków do działalności na rynku unijnym, jak również nadzoru ostrożnościowego nad instytucjami kredytowymi i firmami inwestycyjnymi. Nowe przepisy zostały ujęte w ramach tzw. Pakietu CRD IV/ CRR. Celem artykułu jest przedstawienie nowych regulacji rynku bankowego jakie wprowadza Pakiet CRD IV/CRR oraz ocena ich wpływu na sytuację sektora bankowego w UE.