(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Badanie obejmuje: (1) specyfikę obecnej polityki zagranicznej UE wobec Ukrainy; (2) wyliczenie i analizę dokumentów, umówy i traktatów, które określają ramy tej polityki; (3) wpływ kwestii praw człowieka na kształtowanie i prowadzenie tej polityki. Na podstawie spraw karnych przeciwko liderom opozycji przeprowadzo no analizę, w jakim stopniu naruszenie praw człowieka na Ukrainie może pogorszyć stosunki pomiędzy Kijowem a Brukselą w obecnym kontekście. W rezultacie badań wskazano kilka kluczowych czynników, które mogą wpłynąć na zmianę polityki zagranicznej UE wobec Ukrainy.