(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest próba zastosowania analizy geoekonomicznej do oceny potencjału USA i UE, a tym samym dla diagnozy trwałości i siły euroatlantyckiego systemu bezpieczeństwa. Autor uważa bowiem, że analiza geoekonomiczna może określić, jaka jest kondycja głównych części składowych tego systemu, jaki jest potencjał polityczny i gospodarczy obu głównych stron systemu euroatlantyckiego.