(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Jeden z najważniejszych tematów związanych z Unią Europejską i jej finansami w latach 2011–2013 to negocjacje nowych Wieloletnich Ram Finansowych na lata 2014–2020. Ich przebieg i wynik w ogromnym stopniu ukształtują kolejne 7 lat całej wspólnoty 28 państw oraz ich obywateli. Wpływ nowych ram budżetowych będzie można odczuć bezpośrednio w możliwościach gospodarczych, w strukturze i problematyce polityki wewnętrznej i zewnętrznej UE. Niniejszy artykuł został poświęcony pytaniu o oczekiwania Polski wobec nowych ram budżetowych oraz wymiar i charakter zaangażowania naszego kraju w długi proces negocjacji. Pierwsza część artykułu dotyczy polskich priorytetów narodowych wobec WRF 2014–2020. Podkreślone są dwa najważniejsze w postaci funduszy na politykę spójności oraz politykę rolną. W artykule omówiono pokrótce funkcjonowanie obu rubryk budżetu. W szczegółowy sposób zostały przedstawione ich cele, bieżąca problematyka oraz korzyści płynące dla największych beneficjentów. W drugiej części artykułu, na przykładzie wybranych sytuacji, przedstawiono polskie zaangażowanie i udział w przedsięwzięciu, jakim była praca nad uchwaleniem WRF 2014–2020. Polski rząd, opozycja, polscy europarlamentarzyści i pracownicy innych instytucji europejskich, a także polskie społeczeństwo – wszyscy odgrywają pewną rolę w wydarzeniach dotyczących WRF, a wpływ każdej ze stron kształtuje, chociaż w różnym stopniu, wynik końcowy.