(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Obecny kryzys finansowy wykazał nieodporność architektury ekonomicznej Unii Europejskiej na szoki zewnętrzne i nieostrożną politykę makroekonomiczną i finansową niektórych państw strefy euro. Konieczna przebudowa polega na utworzeniu unii fiskalnej i unii bankowej wspartej wspólnymi instrumentami finansowymi. Przewidywane są dalsze, bardziej głębokie reformy.