(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł zawiera w sobie badania, których celem jest poszukiwanie zależności, jakie zachodzić mogą pomiędzy zjawiskiem wojny a zjawiskami wzrostu gospodarczego i cyklu koniunkturalnego. Badania prowadzone są na przykładzie Stanów Zjednoczonych w przedziale lat 1962–2007. Badania mają charakter empiryczny, a głównym narzędziem badawczym jest statystyka.