(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest analiza znaczenia Rosji i innych krajów Europy Wschodniej, zwłaszcza Ukrainy, dla gospodarek Niemiec i Francji oraz przesłanek wpływu organizacji interesów gospodarczych na politykę zagraniczną tych państw członkowskich UE. Ponadto stawia się pytanie, w jakim stopniu interesy gospodarcze Niemiec i Francji są funkcjonalne lub dysfunkcjonalne względem wypracowania spójnej i efektywnej polityki wschodniej UE, a także spójności działań partnerów transatlantyckich. Część teoretyczna odwołuje się do realizmu neoklasycznego oraz liberalizmu międzyrządowego. Część empiryczną opracowano na podstawie dwóch źródeł: po pierwsze – danych dotyczących wymiany handlowej, inwestycji zagranicznych i parametrów zależności w sektorze energetycznym; po drugie – materiałów prasowych na temat działań lobbingowych niemieckiego i francuskiego biznesu przeciwko sankcjom wobec Rosji w związku z konfliktem na Ukrainie.