(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł ukazuje rolę, jaką zewnętrzny wpływ odegrał w rozwoju Japonii. Podkreślone zostały trzy okresy historyczne, kluczowe dla tego procesu. Pierwszym z nich było przyjęcie przez Kraj Kwitnącej Wiśni rozwiązań chińskich w czasie między VII a IX wiekiem naszej ery. Drugim – przełom wieków XIX i XX, kiedy to Japonia, po tzw. modernizacji Meiji (1868 rok), podążyła szlakiem modernizacji, podpatrując i przyjmując zachodnie wzorce. Wreszcie ostatnim – okres reform w czasie amerykańskiej okupacji po II wojnie światowej (1945–1952), a także przemyślane adaptowanie przez Japonię wybranych rozwiązań cywilizacji Zachodu przez kilka późniejszych dekad.