(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Problematyka związana z funkcjonowaniem rynków pracy od dawna leży w centrum zainteresowań nie tylko teorii ekonomii, ale również praktyki prowadzenia polityki gospodarczej. Wysoka ranga tej tematyki wynika głównie z powszechnie występującego zjawiska bezrobocia oraz z jego ekonomicznego i społecznego wymiaru. Wraz z pojawieniem się zjawiska rosnącego bezrobocia na świecie zaczęto zwracać szczególną uwagę na instytucjonalne czynniki wpływające na funkcjonowanie rynku pracy, jak: ustawowa płaca minimalna czy też opodatkowanie pracy, regulacje dotyczące prawa pracy, model negocjacji płacowych. Kilkadziesiąt lat po wprowadzeniu pierwszych regulacji dotyczących minimalnego wynagrodzenia postulat podnoszenia najniższej płacy ciągle jest popularnym tematem debaty publicznej w wielu krajach. Uczestniczenie w tej debacie wymaga jednak zrozumienia zależności i wpływu płacy minimalnej na funkcjonowanie rynku pracy. Celem opracowania jest przedstawienie pojęcia płacy minimalnej oraz wyjaśnienie podstawowych zależności i konsekwencji stosowania minimalnego wynagrodzenia. W poszczególnych częściach artykułu przedstawiono fakty i dane dotyczące płacy minimalnej w wybranych krajach, ujęcie teoretyczne najniższego wynagrodzenia oraz analizę wpływu płacy minimalnej na rynek pracy. Badanie wpływu płacy minimalnej na rynek pracy zostało przeprowadzone z punktu widzenia wpływu tego instrumentu na podstawowe wielkości rynku pracy, tj. poziom zatrudnienia oraz bezrobocia, a także na zróżnicowanie zarobków w gospodarce.