(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Kryzys finansowy znacząco wpłynął na funkcjonowanie europejskiego oraz amerykańskiego sektora bankowego. Wyniki przeprowadzonej analizy dowodzą, że wskutek kryzysu zmniejszyły się rozmiary tego komponentu najbardziej rozwiniętych systemów finansowych i spadło znaczenie ekspansji transgranicznej. Równocześnie w Europie przestał przyrastać stopień koncentracji rynkowej, a efektywność ekonomiczna podlega znaczącej zmienności. W związku z tym należy stwierdzić, że proces tworzenia wewnętrznego rynku usług finansowych jest w Unii Europejskiej daleki od zakończenia. Ewolucja systemu bankowego w USA wykazuje pewne podobieństwo do zjawisk zachodzących w UE, jednakże amerykańskie banki charakteryzują się lepszymi wynikami finansowymi.