(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
W artykule podjęto próbę przedstawienia nowoczesnej koncepcji ekonomii – sharing economy, zwanej także ekonomią kolaboracji. Według nowej zasady – dostęp jest nową formą posiadania – dostęp do usług i rzeczy staje się nową formą własności. Nie musimy już być właścicielem towarów lub usług w celu wykorzystania ich jako konsument czy użytkownik końcowy. W związku z rozwojem Internetu na całym świecie, powstały już tysiące firm, które opierają swój model biznesowy na sharing economy. Istnieje coraz więcej towarów i usług, których nie musimy posiadać, ale nadal możemy je używać i czerpać korzyści z ich używania. Nie ma wątpliwości, że ten nowy globalny ruch zmienia sposób, w jaki działa i w przyszłości będzie działała gospodarka. W pracy podjęto analizę obecnego globalnego trendu sharing economy na podstawie wyników badania przeprowadzonego przez agencję Havas Worldwide we współpracy z firmą Market Probe International. W ankiecie wzięły udział 10 574 osoby w wieku powyżej 16 lat reprezentujących 29 rynków. Sharing economy to obecnie bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje nie tylko wymianę rowerów, samochodów i mieszkań, ale także wspólne działania, jak np. gotowanie. Ta nowa koncepcja dynamicznie rośnie na całym świecie, dlatego należy podjąć próbę analizy, w jaki sposób te firmy pracują i jak będą to robić w przyszłości. W artykule autor stara się przewidzieć i opisać możliwe kierunki rozwoju sharing economy w przyszłości, a także zagrożenia, jakie są z nią związane.