(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Artykuł ma charakter teoriopoznawczy. Jego celem jest systematyzacja wiedzy na temat wrażliwości organizacji w ujęciu interdyscyplinarnym oraz przedstawienie autorskiej propozycji mierników wrażliwości organizacji w odniesieniu do jej pracowników. Autorzy, wykorzystując dorobek psychologii, wprowadzają podział na wrażliwość sensoryczną, emocjonalną i społeczną organizacji. W ramach każdej z nich wskazują na konkretne działania, które z jednej strony mogą być dowodem na istnienie danego typu wrażliwości, z drugiej zaś wskazówką dla kadry menedżerskiej, jak budować i/lub wzmacniać wrażliwość organizacji. Wskazują, że wrażliwość organizacji jest konieczna oraz tworzy fundament dla realizacji idei dobra wspólnego.