(untitled) (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2014)
Zasadniczym celem artykułu jest uporządkowanie typologii dóbr określanych mianem dóbr wspólnych. Pojęcie dóbr wspólnych, chociaż znajduje się w obiegu od dłuższego czasu i doczekało się wielu badań, do tej pory nie jest jednoznaczne interpretowane. Badacze wolą zagłębiać się w mechanizmy funkcjonowania konkretnych dóbr wspólnych, aniżeli szukać wspólnych podstaw definicyjnych dla opisanych w literaturze dóbr wspólnych. W artykule zostały przedstawione koncepcje dóbr wspólnych, zaproponowane przez różnych autorów, oraz uporządkowaniu zostały poddane rodzaje dóbr wspólnych opisanych w literaturze. Ponadto przeprowadzona analiza zjawiska umiejscawia dobra wspólne w klasycznym podziale dóbr, daje wgląd w kryteria dodatkowe, zawężające pojęcie dobra wspólnego, tworzy podstawy do stworzenia dynamicznej definicji dobra wspólnego, w zależności od stopnia nasycenia dobra cechami uznanymi za kluczowe dla pojęcia.